Decizie definitivă. Art. 37 C. pen. Înlăturarea recidivei. Grup infracțional și phishing.
Printr-o decizie din 29 aprilie 2022, Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de inculpat, a menținut soluția de achitare dispusă de instanța de fond în ceea ce privește acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat și transfer neautorizat de date informatice („phishing”), a redus pedeapsa aplicată de prima instanță și a dispus suspendarea executării acesteia pentru infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Acuzațiile formulate de către DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au constat în faptul că în perioada 2011-2012 inculpatul ar fi constituit un grup infracțional care să îi ofere sprijin informatic, tehnic și financiar în activitatea de phishing: transmiterea de e-mailuri de la pretinse instituții financiare către clienți, prin care se solicitau acestora să furnizeze datele de pe cardurile bancare, în scopul de a fi utilizate ulterior la diferite achiziții.
În primă instanță, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe inculpat la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare, reținând o stare de recidivă postcondamnatorie în contextul în care acesta a mai fost condamnat în anul 2012 la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru același tip de infracțiuni informatice săvârșite în anul 2011.
Ineditul soluției îl reprezintă aplicarea de către Curtea de Apel Oradea a dispozițiilor articolul 37 C. pen. cu referire la Decizia nr. 11/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, constatând că actele materiale ce compun infracțiunea dedusă judecății fac parte din aceeași infracțiune continuată pentru care inculpatul fusese condamnat anterior, astfel încât se impune recalcularea pedepsei în raport de întreaga infracțiune.
În consecință, instanța de apel a înlăturat dispozițiile privind existența stării de recidivă postcondamnatorie, a aplicat o pedeapsă recalculată în temeiul art. 37 C.pen. de 2 ani închisoare și a menținut dispoziția de suspendare condiționată a executării pedepsei aplicată în anul 2012, constatând că termenul de supraveghere a început să curgă la acel moment.
Apărarea inculpatului a fost asigurată de o echipă de avocați din cadrul Iordăchescu & Asociații formată din Horea Stan, Florin Roman și Cătălin Pop.