Derularea demersurilor pentru implementarea adeverințelor electronice verzi
Gabriela Musteață, Avocat Iordăchescu & Asociații
Într-un articol anterior, am analizat propunerea Comisiei Europene pentru adoptarea legislației în vederea eliberării, verificării și acceptării adeverințelor interoperabile de vaccinare, de testare și de vindecare în vederea facilitării liberei circulații în timpul pandemiei de COVID-19, articol ce poate fi consultat aici.
Astfel, menționasem faptul că scopul este de a implementa acest sistem până în lunile de vară ale anului în curs, sens în care este necesară votarea propunerii în cadrul unei proceduri accelerate. Vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Margaritis Schinas, anunțase la acel moment că există motive reale care să susțină ideea implementării acestui sistem până la începutul verii.
La două zile după adoptarea propunerii Comisiei Europene, ambasadorii Uniunii Europene au aprobat înființarea și mandatarea unui grup de lucru în vederea accelerării și prioritizării negocierii acestei propuneri.
După o serie de întâlniri ale grupului de lucru, în data de 14 aprilie a.c., Consiliul Uniunii Europene a adoptat o poziție oficială față de propunerea Comisiei, în vederea demarării negocierilor cu Parlamentul European. Precizăm faptul că au fost votate și o serie de amendamente, care urmează a fi discutate în cadrul negocierilor (nota 1 subsol).
Ulterior, propunerea Comisiei a fost analizată în cadrul plenarei Parlamentului European din 26-29 aprilie a.c., fiind votată poziția pentru negocieri pentru adeverințele eliberate atât cetățenilor statelor membre (nota 2 subsol), cât și resortisanților țărilor terțe a căror ședere sau reședință pe teritoriul statelor membre ale UE este legală (nota 3 subsol). Eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei — ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult. Mai mult, aceștia au subliniat că țările UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice.
În urma votului în plen, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, a declarat următoarele: „Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare.”
În ceea ce privește etapele ulterioare, urmează să fie demarate negocierile interinstituționale, în urma cărora va fi adoptată o formă finală, comună a regulamentului. În plus, statele membre trebuie să depună eforturi în vederea implementării tehnice a acestui sistem, inclusiv prin prisma protecției datelor cu caracter personal. Reprezentanții statelor membre în Consiliu au reiterat faptul că se angajează să adopte cadrul legislativ până la începutul sezonului estival.
Nota 1: Poziția oficială a Consiliului UE, care include și amendatele votate, poate fi consultată aici – https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7796-2021-INIT/en/pdf
Nota 2: Poziția oficială a Parlamentului European, care include și amendatele votate, poate fi consultată aici – https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0145_RO.html#def_1_2
Nota 3: Poziția oficială a Parlamentului European, care include și amendatele votate, poate fi consultată aici – https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0146_RO.html