“Implementarea fiduciei în practica bancară. Modalități și conlucrare instituțională” – avocat Eugen Constantin IORDACHESCU
Precizări introductive
Codul civil intrat în vigoare în anul 2011 a optat pentru introducerea în dreptul privat român a unui mecanism juridic care nu a fost străin dreptului civil continental încă de la începuturile acestuia, mai precis, încă din perioada de apogeu a dreptului roman. Este vorba despre fiducie, ca instrument juridic multivalent, care, oarecum întâmplător, căzuse în disgrație la momentul istoric al Revoluției Franceze.
Fără a detalia excesiv chestiunile de ordin istoric, dorim să subliniem doar faptul că nu este nicidecum vorba despre o instituție juridică complet nouă care, prin urmare, ar prezenta un risc consistent de incompatibilitate cu ambientul juridic clasic într-o țară de drept civil continental precum România (nu trebuie omis faptul că, spre exemplu L. 51/1995 a profesiei de avocat a cuprins și cupride în prezent referiri la activitățile fiduciare desfășurate de avocați).
Fiducia își are așadar sorgintea în același sistem de drept privat – de origine romană – care a generat și inspirat legislații succesive de drept civil pe întregul continent european. Fiducia a intrat într-un con de umbră pentru o perioadă de timp scurtă la scară istorică (de la 1804 până în prezent), iar explicația, ca de multe ori în istorie, e oarecum bizară și mult mai puțin spectaculoasă decât ne-am fi așteptat. Astfel, Codul civil Napoleon de la 1804, transpus ulterior (1864 – ’65) aproape integral în dreptul civil român, a interzis expres – ca urmare a unei opțiuni politice de ruptură față de l’ancien régime – substituțiile fideicomisare, care țineau de dreptul succesoral. Pentru că fiducia era uzual asociată în practică cu substituțiile fideicomisare s-a ajuns la interpretarea laxă – atipică pentru dreptul civil – a unui text de interdicție, în sensul că acesta ar viza și mecanismul juridic asupra căruia ne-am fixat astăzi atenția.
Interpretarea “extensivă” la care am făcut referire a fost preluată tale quale în dreptul român odată cu legislația civilă de inspirație napoleoniană. Așadar, fiducia nu a fost niciun moment interzisă în dreptul privat român, iar regula cunoscută în dreptul privat e aceea că e permis tot ceea ce nu e interzis de lege.
Din postura de “victimă colaterală” a Codului civil Napoleon – preluat în Codul civil român care s-a aflat în vigoare până în anul 2011 – fiducia a revenit la statutul de instituție juridică de maximă actualitate în plan european, fapt care nu a putut fi ignorat nici de către legiuitorul român.
Revenirea nu a fost atât de abruptă pe cum am fi tentați să ne imaginăm. Astfel, în dreptul francez, din care a fost de altfel inspirată actuala reglementare română a fiduciei, au fost în permanență voci care au susținut faptul că în realitate această instituție nu a fost niciodată abolită, prin urmare utilizarea ei este perfect legitimă și licită. Mai mult, au existat spețe concrete în care mecanisme similare fiduciei, chiar dacă sub alte denumiri, au fost utilizate în dreptul civil continental. în fine, proiectele legislative de reintroducere a unei reglementări legale a fiduciei au început să își facă apariția în state europene de mulți ani, iar consecința prezentă este că state precum Franța sau Germania – forțele economice aflate la cârma UE – cunosc o reglementare a fiduciei sau a unor mecanisme mai mult sau mai puțin apropiate (e.g. Treuhandverhältnis – prescurtat Treuhand, în dreptul german).
Revenirea fiduciei în actualitate se explică și prin concursul, respectiv presiunea exercitată asupra dreptului privat continental de către sistemul britanic/american de common law, care cunoaște vehiculul juridic al trust-ului. Puterea economică a SUA a determinat într-o anumită măsură și preluarea anumitor modele juridice specifice sistemului de drept privat anglo-american, iar trust-ul este omniprezent în viața juridică de peste ocean. Fără a detalia, deoarece nu face obiectul acestei prezentări, ne mărginim la a preciza că, departe de a se identifica perfect cu fiducia, trust-ul britanic, respectiv american, se apropie foarte mult, ca finalitate juridico-economică de ceea ce înțelegem prin fiducie.
încheiem această succintă introducere cu concluzia că prin reglementarea legală a instituției pe care o abordăm România nu face decât să urmeze exemplul unor alte state europene, precum Franța, Germania, Marea-Britanie, Elveția, Luxemburg sau Austria, punând la dispoziția practicienilor din dreptul civil, comercial și bancar reglementarea legală a unui instrument juridic extrem de prezent în raporturile comerciale în plan internațional.
în continuare, vom structura această prezentare pornind de la (i) o succintă prezentare a fiduciei în reglementare actuală, urmată de (ii) implicațiile acestui mecanism juridic din prisma dreptului civil, comercial, bancar și fiscal, pentru a continua cu (iii) prezentarea principalelor forme sub care se prezintă contracul de fiducie și a încheia cu (iv) trasarea principalelor direcții de conlucrare instituțională pe care le vedem decisive în implementarea fiduciei în practica bancară.
(i) Ce este fiducia?
Facem din început precizarea că nu ne propunem să intrăm în prea multe detalii juridice legate de fiducie, dorind să insistăm asupra valențelor ei economice.
Pornind chiar de la definiția legală (art. 773 C.civ.) putem înțelege fiducia ca operațiune juridică prin care constituitorul transferă – cu titlu temporar – drepturi patrimoniale (e.g. proprietatea mobiliară/imobiliară, creanțe, garanții) către fiduciar, care devine titularul acestora pe durata derulării fiduciei și care le exercită în scopul stabilit de părți, urmând să le transmită beneficiarului la încetarea raporturilor specifice fiduciei.
Așadar, actuala reglementare admite că fiducia poate izvorî fie din lege, fie din contract. Din perspectiva activităților bancare interesează în mod evident fiducia de sorginte contractuală. Precizăm ca oricum, până în prezent, nu există legi speciale posterioare noului cod civil care să reglementeze fiducii legale.
Băncile au astfel posibilitatea de încheia contracte de fiducie în cadrul cărora să asume calitatea de fiduciar, beneficiind de transmisiunea temporară a unor drepturi patrimoniale, fie în scop de gestiune, fie în scop de garanție, după cum vom detalia la momentul potrivit.
Chiar dacă beneficiarul nu este de principiu parte în contractul de fiducie, nimic nu oprește părțile să stabilească faptul că una din ele va cumula și calitatea de beneficiar. Iată, spre exemplu, ipoteza unui împrumut bancar garantat cu o fiducie asupra unui imobil (teren și construcție) aparținând clientului împrumutat. Banca va dobândi – pe durata derulării contractului de împrumut – calitatea de fiduciar iar, pentru ipoteza în care clientul nu achită integral creditul, calitatea de beneficiar, urmând a păstra proprietatea imobilului în contul creditului neachitat, fără a recurge la executarea silită.
în legătură cu specificul contractului de fiducie se impun câteva succinte observații relevante din perspectiva implementării acesteia în practica bancară.
a) Contracul de fiducie este unul solemn, fiind necesar a fi încheiat în formă autentică, așadar va presupune concursul notarului public. Din această perspectivă, cu riscul de a anticipa, considerăm util un viitor demers în sensul încheierii unui protocol de colaborare cu UNNPR, care să stabilească elementele esențiale ale contractelor de fiducie standardizate pe care băncile le vor propune clienților, pentru a evita reticența notarilor publici în a autentifica acte juridice care nu au fost redactate de ei.
b) Contractul de fiducie este un contract oneros, permițând băncii ca, alături de garanțiile furnizate în acest mod, să fie remunerată pentru activitățile întreprinse în calitate de fiduciar.
c) Contractul de fiducie se va înscrie în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare pentru opozabilitatea față de terți. Acest aspect este esențial pentru că doar în acest mod băncile își vor putea asigura prioritatea cu privire la drepturile transmise lor prin intermediul fiduciei.
De asemenea, în măsura în care fiducia presupune și transmiterea temporară a proprietății imobiliare sau a unor alte drepturi reale imobiliare (e.g. ipoteca) opozabilitatea transmisiunii față de terțe persoane va fi condiționată de înscrierea în cartea funciară.
Formalitățile de publicitate legală, în prezent intens uzitate în activitatea bancară, nu vor putea fi neglijate nici în ceea ce privește contractul de fiducie.
d) Contractul de fiducie va trebui să cuprindă anumite mențiuni exprese cu privire la elemente stabilite prin lege. Aceste mențiuni exprese prezintă relevanță deoarece lipsa lor este sancționată de lege cu nulitatea absolută. Astfel, vor trebui cuprinse în înscrisul constatator precizări clare cu privire la: (I) drepturile patrimoniale transferate; (II) durata transferului; (III) identitatea constituitorului; (IV) identitatea fiduciarului; (V) identitatea beneficiarului sau modul de determinare a acestuia; (VI) scopul fiduciei (e.g. garantarea unui credit bancar); (VII) întinderea puterilor de administrare și de dispoziție ale fiduciarului.
e) Contractul de fiducie poate fi încheiat, în calitate de fiduciar, doar de către cei cărora legea le conferă această posibilitate. Abilitarea legală în acest sens este conferită de art. 776 (2) și “instituțiilor de credit”. Desigur, alături de această abilitare generică trebuie avută în vedere și capacitatea de folosință specializată a instituțiilor bancare, care trebuie să permită încheierea valabilă a diferitelor variante de contract de fiducie[1].
f) Contractul de fiducie poate să se întindă pe o durată de maxim 33 de ani. Desigur că părțile vor putea să îl reînnoiască după împlinirea termenului, dar nu vor putea stipula din început o durată mai mare de eficacitate a contractului.
g) Contractul de fiducie va trebui să fie înregistrat fiscal. Această cerință o vom detalia la momentul oportun.
(ii) Implicațiile fiduciei în dreptului civil, comercial, bancar și fiscal
întinderea acestei prezentări nu ne permite o foarte mare detaliere a consecințelor fiduciei din perspectiva dreptului privat, respectiv a celui fiscal. De aceea, ne vom opri asupra chestiunilor pe care le considerăm esențiale, propunându-ne ca observațiile noastre, departe de a fi exhaustive, să stârnească interesul și să reprezinte punctul de început al unor discuții viitoare.
A. Implicații în dreptul privat. Ne vom preocupa în principal de consecințele contractului de fiducie în raporturile dintre constituitor și fiduciar.
a) Efectul translativ caracteristic
La încheierea contractului de fiducie are loc transmisiunea cu titlu particular a unuia sau mai multor drepturi patrimoniale de la constituitor la fiduciar. Acestea pot fi atât drepturi reale (mobiliare sau imobiliare), cât și drepturi de creanță, respectiv garanții (de exemplu, ipoteci sau chiar creanțe care fuseseră anterior cesionate constituitorului cu titlu de garanție).
Prin efectul transmisiunii astfel realizate, fiduciarul devine titularul exclusiv al drepturilor respective. Odată ieșite din patrimoniul constituitorului, acesta nu va mai putea exercita drepturile menționate pe întreaga durată a existenței fiduciei. Singurul în măsură să se prevaleze de aceste drepturi va fi fiduciarul.
Prin natura ei, fiducia aduce totuși anumite limitări drepturilor transmise fiduciarului. Astfel, deși fiduciarul devine proprietar, respectiv titular al altor drepturi, proprietatea fiduciară nu poate fi confundată cu proprietatea de drept comun. Mai precis, fiduciarul va avea nu atât drepturi, în sensul civil al termenului, cât anumite prerogative, pe care este ținut să le exercite pentru atingerea scopului în considerarea căruia a fost constituită fiducia. Misiunea fiduciară (de exemplu, gestiune, garanție etc.) va trebui tot timpul avută în vedere de către fiduciar, care nu poate exercita în mod arbitrar dreptul de proprietate fiduciară. în rezumat, proprietatea fiduciară conferă exclusivitate, dar este doar temporară și nu este absolută.
Pe lângă limitele presupuse de natura operațiunii juridice în sine, părțile pot aduce limitări suplimentare prin contractul de fiducie. Astfel, ele pot stabili de exemplu că deși fiduciarul dobândește, cu titlu de garanție, proprietatea asupra unui imobil-clădire, constituitorul va păstra – pe durata executării contractului – dreptul (de exemplu, de uz) de a locui în clădirea respectivă.
De asemenea, pe cale convențională, părțile pot aduce limitări cu privire la sfera actelor care pot fi încheiate de fiduciar în exercitarea drepturilor transmise. în lipsa oricărei restricții, fiduciarul poate încheia acte de conservare, de administrare sau de dispoziție, fără a avea nevoie de acordul constituitorului sau al beneficiarului. Printr-o clauză stabilită de părți, se poate restrânge câmpul de acțiune al fiduciarului, permițându-i-se acestuia încheierea exclusiv a actelor de conservare sau conservare și administrare.
Astfel de restricții nu trebuie să fie excesive, deoarece într-o astfel de ipoteză pot duce la recalificarea contractului (de exemplu, în contract de mandat).
Având în vedere tăcerea legii în legătură cu acest aspect, va fi extrem de importantă pentru fiduciar reglementarea prin contract a modului de suportare a riscurilor în ipoteza în care i se transmite acestuia proprietatea mobiliară sau imobiliară. în lipsa unui text expres care să regleze problema, s-ar putea susține, pornind de la regula de principiu din NCC, că fiduciarul, în calitate de proprietar, va prelua și riscurile bunurilor odată cu predarea lor de către constituitor (art. 1274 NCC). Pentru a evita o astfel de situație – ale cărei consecințe nefaste e posibil să fie acoperite doar în parte de către o eventuală asigurare – este recomandabil ca în contractul de fiducie să se stabilească în mod expres că riscurile bunurilor rămân la constituitor pe întreaga durată de executare a contractului.
De asemenea, având în vedere caracterul oneros al transferului făcut către fiduciar, în raporturile dintre acesta din urmă și constituitor vor fi aplicabile – conform reglementării NCC – prevederile din materia contractului de vânzare cu privire la obligațiile ( de exemplu, predare conformă, garanție de evicțiune sau de vicii ascunse etc.) vânzătorului față de cumpărător.
b) Scindarea patrimoniului fiduciarului
Fiducia determină un al doilea efect esențial în patrimoniul fiduciarului: scindarea acestuia, prin crearea unei mase patrimoniale distincte: masa fiduciară.
Nașterea masei fiduciare, distincte de restul patrimoniului fiduciarului, este importantă din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, ea facilitează încheierea de către fiduciar inclusiv a actelor de dispoziție juridică: bunurile dobândite în schimbul celor înstrăinate vor intra în aceeași masă fiduciară. în al doilea rând, ea îl ferește pe fiduciar de suportarea obligațiilor născute în legătură cu bunurile obiect al fiduciei.
în concluzie, în raporturile dintre constituitor și fiduciar, prin încheierea contractului de fiducie are loc un transfer de drepturi patrimoniale în cadrul unei mase patrimoniale distincte născută în patrimoniul fiduciarului. Fiduciarul dobândește puteri depline și exclusive, care trebuiesc menționate, după cum am mai arătat, sub sancțiunea nulității absolute, în cuprinsul contractului (art. 779, lit. f). Orice limitări aduse sferei actelor de administrare sau dispoziție pe care le poate efectua fiduciarul trebuiesc de asemenea stabilite prin contract.
Subliniem că, chiar în măsura limitării – prin contract – a exercițiului drepturilor conferite fiduciarului, constituitorul nu poate interfera pe durata contractului cu modul de exercitare a acestora. Constituitorul poate doar să ceară socoteală în legătură cu modul de îndeplinire a obligației de gestiune care îi revine fiduciarului, nicidecum însă nu va putea decide în legătură cu modul concret de exercitare a drepturilor transmise.
c) Efectele față de ceilalți creditori ai constituitorului
Dintre terții față de contractul de fiducie interesează cu precădere situația creditorilor clientului, care are rolul de constituitor. Creditorii menționați nu vor putea urmări bunurile din masa patrimonială fiduciară decât în măsura în care dețin garanții reale asupra bunurilor fiduciare înscrise anterior constituirii fiduciei sau în situația când creanțele acestora s-au născut în legătură cu bunurile fiduciare pe parcursul derulării contractului de fiducie.
B. Implicații în dreptul fiscal. Având în vedere că presupune unul sau mai multe transferuri de valori patrimoniale, contractul de fiducie prezintă relevanță și din punct de vedere fiscal.
Codul fiscal conČ›ine o serie de reguli aplicabile contractului de fiducie fără a exista încă normele de aplicare. Astfel:
în cazul contractelor de fiducie, încheiate conform dispozițiilor Codului civil, în care constituitorul are și calitatea de beneficiar, se aplică următoarele reguli:
a) transferul masei patrimoniale fiduciare de la constituitor către fiduciar nu este transfer impozabil în înțelesul prezentului titlu;
b) fiduciarul va conduce o evidență contabilă separată pentru masa patrimonială fiduciară și va transmite trimestrial către constituitor, pe bază de decont, veniturile și cheltuielile rezultate din administrarea patrimoniului conform contractului;
c) valoarea fiscală a activelor cuprinse în masa patrimonială fiduciară, preluată de fiduciar, este egală cu valoarea fiscală pe care acestea au avut-o la constituitor;
d) amortizarea fiscală pentru orice activ amortizabil prevăzut în masa patrimonială fiduciară se determină în continuare în conformitate cu regulile care s-ar fi aplicat la persoana care a transferat activul, dacă transferul nu ar fi avut loc.
în cazul contractelor de fiducie, încheiate conform dispozițiilor Codului civil, în care calitatea de beneficiar o are fiduciarul sau o terță persoană, cheltuielile înregistrate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la constituitor către fiduciar sunt considerate cheltuieli nedeductibile.
Trebuie însă subliniat faptul că, în prezent nu este reglementată expres problema transferului masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiar (inclusiv ipoteza în care beneficiar e tocmai fiduciarul).
De asemenea, nu sunt reglementate expres obligațiile fiscale ale fiduciarului cu privire la evidența contabilă și decont astfel cum sunt reglementate, de exemplu, în cazul asocierilor în participațiune iar dispoziČ›iile art. 780, al. 1 Č™i 2 Cod civil nu sunt corelate cu normele procesual fiscale în sensul că instituie o sancČ›iune de drept civil (nulitatea absolută a contractului de fiducie) pentru neîndeplinirea unei obligaČ›ii fiscale (obligaČ›ia de declarare a contractului).
(iii) Principalele forme pe care le îmbracă contracul de fiducie
Fără a beneficia de o reglementare expresă în Codul civil, însă pornind de la tradiția și practica deja existentă în țările care au (re)introdus reglementarea legală a fiduciei, considerăm că două ar fi aplicațiile esențiale ale acestui contract: fiducia-garanție și fiducia-gestiune.
a) Fiducia-garanție
După cum rezultă din cele prezentate anterior, unul dintre avantajele pe care le aduce această instituție este posibilitatea partajării unor active ale fiduciarului, instituindu-se o segmentare a patrimoniului în două sau mai multe mase patrimoniale distincte.
Divizarea patrimoniului prin crearea mai multor mase patrimoniale are ca efect și scindarea creditorilor, deoarece aceČ™tia nu vor putea urmări decât bunurile în legătură cu care s-a născut dreptul lor de creanČ›ă (art. 786).
Acesta e unul din motivele pentru care, în țările în care conceptul a fost reglementat mai devreme, fiducia a luat o mai mare amploare în domeniul bancar, deoarece, în ceea ce priveČ™te finanČ›ările de exemplu, utilizarea acestui instrument a redus exponenČ›ial expunerea Č™i riscul instituČ›iilor creditoare. De exemplu, în cazul insolvenČ›ei societăČ›ii debitoare, bunurile fiduciare nu sunt afectate, banca neintrând în concurs cu alČ›i creditori. De asemenea, din momentul transferului proprietăČ›ii de la constituitor către fiduciar, creditorii personali ai constituitorului nu mai pot executa silit aceste bunuri, cu excepția cazului în care deČ›in o garanție reală asupra bunurilor în discuČ›ie a cărei opozabilitate să fi fost dobândită anterior constituirii fiduciei sau în situaČ›ia în care au obČ›inut o hotărâre judecătorească de desfiinČ›are sau de constatare a inopozabilităČ›ii contractului de fiducie.
în cazul fiduciei-garanție, debitorul transferă creditorului său un bun în scopul garantării rambursării împrumutului acordat. Debitorul este constituitorul, iar creditorul, fiduciarul. MenČ›ionăm că nu este necesar ca debitorul-împrumutat să întrunească Č™i calitatea de constituitor, aceasta putând fi deČ›inută Č™i de un terČ›, similar cu situaČ›ia terČ›ului constituitor al unei garanČ›ii reale. De asemenea, instituČ›ia financiară creditoare poate să fie doar beneficiarul fiduciei, iar calitatea de fiduciar să fie deČ›inută de altcineva.
în oricare dintre ipotezele mai sus menČ›ionate, fiduciarul primește un bun cu titlu de fiducie pe care îl va deČ›ine în proprietate pentru garantarea unei datorii, bun pe care acesta urmează să-l transfere beneficiarului menČ›ionat în cadrul contractului de fiducie la finele perioadei contractuale.
Constituitorul (debitorul) va fi Č™i beneficiarul fiduciei, însă transmiterea bunului de către fiduciar la finalizarea contractului de fiducie va fi condiČ›ionată de achitarea de către debitor a tuturor obligaČ›iilor rezultate din contractul de credit a cărui executare s-a garantat prin instituirea fiduciei. Neîndeplinirea acestei condiČ›ii va atrage, la finalul contractului de fiducie dobândirea în proprietate în mod definitiv a bunului adus drept garanČ›ie de către creditorul obligaČ›iei garantate care poate să fie chiar fiduciarul, în cazul în care acesta întruneČ™te Č™i calitatea Č™i creditor, sau poate să fie un terČ›, în ipoteza în care creditorul este o entitate distinctă faČ›ă de persoana fiduciarului. Așadar, creditorul obligației garantate va fi la rândul său beneficiar, pentru ipoteza neachitării la scadență.
O problema importantă care decurge din această utilizare a fiduciei, respectiv cea cu titlu de garanČ›ie vizează cheltuielile legate de întreținerea, impozitul, Č™i asigurarea bunurilor aduse drept garanČ›ie, cheltuieli care pot fi reglementate în cadrul contractului de fiduciei ca revenind exclusiv constituitorului. De asemenea se impune a fi analizată într-un context similar situaČ›ia eventualelor litigii privitoare la bunurile transferate fiduciei.
în fine, subliniem că dacă valoarea bunului excede valoarea obligaČ›iilor garantate ale debitorului, iar acesta nu își achită datoriile, este evident că debitorul-constituitor nu va putea fi Č›inut pentru mai mult decât datorează, aspect care va determina plata unei sume de bani de către creditorul-fiduciar, după achitarea datoriilor fiduciare, reprezentând diferenČ›a dintre valoarea bunului adus drept garanČ›ie în masa fiduciară Č™i respectiv valoarea obligaČ›iilor debitorului decurgând din contractul de credit.
b) Fiducia încheiată în scop de gestiune
în esență, prin constituirea unei fiducii-gestiune[2] , constituitorul îČ™i separă o parte a patrimoniului în scopul de a-Č™i asigura venituri constante pe o anumită perioadă de timp din administrarea/gestiunea unor active excluse, cel puČ›in temporar, din sfera dreptului de gaj general al creditorilor.
S-a exprimat opinia[3] potrivit căreia fiducia-gestiune se va remarca în primul rând în domeniul investiČ›iilor financiare, deoarece va asigura reducerea costurilor aferente dezvoltării acestor investiČ›ii.
De asemenea, considerăm că acest tip de contract poate fi utilizat cu succes Č™i în domeniul imobiliar, context în care constituitorul procedează la externalizarea gestionării unor active imobiliare către fiduciar. Prevederile contractuale pot limita activitatea fiduciarului doar la funcČ›iile de administrare Č™i conservare sau pot să presupună inclusiv posibilitatea valorificării acelor active.
Ca atare, fiducia-gestiune va reprezenta un veritabil instrument de management al activelor, având în vedere scopul final al legiuitorului de a oferi subiecČ›ilor de drept civil o nouă modalitate juridică de gestionare a drepturilor lor. în acest sens, fiducia ar putea fi utilizată[4] ca instrument de cooperare între societăČ›i comerciale, între instituČ›ii financiar-bancare sau, pur Č™i simplu, sub forma unui cont fiduciar, care va permite constituitorului să depună fonduri destinate unui anumit scop. Fiduciarul va putea face toate demersurile în vederea îndeplinirii scopului mai sus menČ›ionat – pentru care a fost constituit contul fiduciar – plătind din acest cont toate spezele aferente realizării finalității menționate.
Desigur că, în măsura în care desfăČ™urarea administrării de către fiduciar ar presupune derularea unor activităČ›i care nu sunt expres autorizate în obiectul său de activitate, acesta va putea proceda, cu condiČ›ia menČ›ionării exprese a acestui aspect în contractul de fiducie, la contractarea de servicii “specializate” pentru realizarea efectivă scopului contractului de fiducie. Acest tip de delegare nu ar contraveni caracterului intuitu personae al contractului de fiducie, deoarece prestarea efectivă a serviciilor nu este de esenČ›a contractului de fiducie atâta vreme cât pe de o parte, s-a obČ›inut acordul constituitorului prin contract, iar pe de altă parte administrarea efectivă Č™i răspunderea contractuală ar reveni tot fiduciarului.
Fiind vorba despre o masă patrimonială distinctă, implicațiile sunt foarte mari în relațiile de afaceri: va avea contabilitate separată, va fi impozitată și taxată separat, creditorii nu vor putea urmări decât activele din masa patrimonială fiduciară, răspunderea fiduciarului va fi limitată la acel patrimoniu, iar răspunderea constitutorului pentru celelalte afaceri ale sale nu va putea atinge patrimoniul afectat fiduciei.
Pe parcursul derulării contractului de fiducie se pot face plăČ›i către beneficiar, reprezentând profiturile generate în urma administrării bunurilor, atâta vreme cât acest aspect este reglementat în mod expres în cadrul contractului.
(iv) Conlucrare instituțională în implementarea fiduciei în practica bancară
Având în vedere caracterul de noutate al acestei instituČ›ii în practica bancară, pentru asigurarea unei tranziČ›ii cât mai eficiente, colaborarea dintre instituČ›iile cărora le revin principalele responsabilităČ›i în procesul de implementare este esenČ›ială. La nivel de instituČ›ii, actorii principali în acest proces, sunt Banca NaČ›ională a României (BNR), AsociaČ›ia Română a Băncilor (ARB), Ministerul JustiČ›iei, Ministerul FinanČ›elor Publice, Uniunea NaČ›ională a Notarilor Publici din România (UNNPR), Arhiva Electronică de GaranČ›ii Reale Mobiliare (A.E.G.R.M.) Č™i AgenČ›ia NaČ›ională de Cadastru Č™i Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Această colaborare s-ar putea concretiza în principal prin elaborarea de proiecte legislative, respectiv prin identificarea unor proceduri standard, agreate de toate instituČ›iile implicate. Procedurile avute în vedere ar urma să asigure atât stabilirea unei tipologii a fiduciei Č™i a regimului aplicabil în mod corespunzător, cât Č™i armonizarea reglementării actuale în materie (din C. Civ.) cu prevederile legilor speciale: legea societăČ›ilor comerciale, legea pieČ›ei de capital, legea insolvenČ›ei.
AČ™a cum am arătat Č™i mai sus, scopul[5] este un element determinant al contractului, deoarece limitează exercitarea de către fiduciar a puterilor de administrare Č™i dispoziČ›ie asupra patrimoniului fiduciar, ca atare, identificarea unei tipologii a instituČ›iei Č™i a regulilor aplicabile diferitelor moduri de utilizare ale acesteia va asigura Č™i un control eficace asupra efectelor pe care fiducia le va produce.
în ceea ce priveČ™te armonizarea reglementării cu prevederile legilor speciale amintite mai sus, ea este necesară, deoarece, în caz contrar, importul instituČ›iei nu va produce efectele scontate, existând riscul bulversării ariilor din dreptul privat cu care fiducia va interacČ›iona (drept societar, drept bursier, procedura insolvenČ›ei, etc.).
[1] încă nu a fost adoptată o lege specială care să completeze prevederile art. 18 și art. 20 din OUG 99/2006 privind instituțiile de credit (și anume prevederile referitoare la activitățile ce pot fi desfășurate de instituțiile de credit) cu activitățile fiduciare. Acestea din urmă s-ar putea încadra în următoarele activități deja reglementate: – art.18 alin. 1 lit. j: “administrare de portofolii și consultanță legată de acestea”; – art.18 alin. 1 lit. k: “custodie și administrare de instrumente financiare”; – art.18 alin. 1 lit. r: “orice alte activități sau servicii, în măsura în care acestea se circum