“Prescripția și decăderea în interferență cu sfera drepturilor reale – câteva ipoteze din Noul Cod Civil” – avocat Mihai DAVID
Codul civil intrat în vigoare în anul 2011[1] aduce – cel puțin la prima vedere – elemente de noutate inclusiv în materia drepturilor reale, zonă a dreptului civil care se remarcă mai de grabă printr-un conservatorism pronunțat. Caracterul mai mult sau mai puțin inedit al recentelor reglementări, la care vom face referire în cele ce urmează, poate fi discutat, însă considerăm că esențială pentru noua lege civilă este eficiența ei și nicidecum originalitatea, care nu trebuie să reprezinte un scop în sine.
Prin urmare, preluarea unor soluții deja consacrate, în legislații străine sau chiar în reglementări interne aflate anterior în vigoare, nu este nicidecum criticabilă ca modalitate de alcătuire a unei reglementări viitoare. Totuși, în măsura în care soluțiile juridice astfel recuperate provin din sisteme de drept privat care propun abordări diferite cu privire la problemele de tranșat, există riscul deloc neglijabil ca una și aceeași lege să prezinte incoerențe, respectiv să aducă dezlegări contradictorii pentru chestiuni juridice conexe.
Pornind de la aceste succinte observații generale, ne propunem ca – prin intermediul studiului de față – să ridicăm unele întrebări în legătură cu câteva dintre opțiunile legiuitorului în ceea ce privește materia drepturilor reale, așa cum se găsește ea reglementată în legea civilă intrată în vigoare în anul 2011. Avertizăm așadar din început cititorul că nu ne propunem în mod esențial să oferim soluții, ci mai degrabă teme de meditație pentru soluții viitoare.
După cum o sugerează și titlul acestei lucrări, ne vom concentra asupra unor ipoteze în care prescripția (achizitivă sau extinctivă), respectiv decăderea proaspăt reglementată influențează regimul juridic general al drepturilor reale. Vom începe prin a puncta câteva chestiuni legate de “noile” uzucapiuni de carte funciară, readuse în actualitate de Codul civil 2011 (I), urmând să cotinuăm cu observații pe marginea acțiunilor în rectificare de carte funciară și a relevanței juridice a termenelor de decădere reglementate în această materie (II), pentru a încheia cu o succintă discuție legată de prescriptibilitatea acțiunilor care protejează drepturile reale (altele decât acțiunea în revendicare) (III).
I. Prescripția achizitivă în accepțiunea N.C.Civ.
Prima întrebare care se ridică este aceea dacă N.C.Civ. mai păstrează uzucapiunea ca mod de dobândire a proprietății imobiliare. Considerăm că răspunsul la această întrebare este mai degrabă unul negativ. în cele ce urmează vom încerca să explicăm de ce.
Subliniem de la început că înțelegem să facem referire exclusiv la sfera drepturilor reale imobiliare, având în vedere că N.C.Civ. a optat pentru o foarte originală extindere a uzucapiunii și în zona bunurilor mobile[2].
Reglementarea uzucapiunii imobiliare se găsește cuprinsă în art. 930 – 934 N.C.Civ.[3]. Noua reglementare înțelege să rupă într-o anumită măsură tradiția impusă de Codul civil de la 1865[4]. Uzucapiunea nu mai reprezintă efectul exclusiv al posesiei înțelese ca exercițiu în fapt al unui drept real asupra imobilului. De această dată condițiile și efectele uzucapiunii sunt puternic legate de cartea funciară și de posesia tabulară. Faptul pare explicabil, dacă avem în vedere opțiunea legiuitorului pentru a reglementa în N.C.Civ. sistemul de publicitate imobiliară prin cartea funciară, cu efect atributiv de drepturi (art. 885 N.C.Civ.)[5].
Așadar, o primă concluzie care se impune este aceea că nu mai există ca mod de dobândire a proprietății imobiliare un echivalent al uzucapiunii de 30 de ani (art. 1890 V.C.Civ.), respectiv al uzucapiunii de 10 la 20 de ani (art. 1895 și urm. V.C.Civ.). Desigur, având în vedere regula conform căreia, în caz de succesiune de legi în timp – în materia prescripției – se aplică legea în vigoare la momentul începerii cursului prescripției, reglementările amintite din V.C.Civ. își vor mai găsi aplicarea încă mult timp după intrarea în vigoare a N.C.Civ.
în acest sens sunt și dispozițiile art. 82 din LPA, care precizează că: “Dispozițiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia (s.n.). Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispozițiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. în cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărți funciare, rămân aplicabile dispozițiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864”. Fraza finală a textului trebuie înțeleasă în sensul că uzucapiunile din V.C.Civ. rămân aplicabile și după intrarea în vigoare a N.C.Civ., pentru imobilele care nu figurează în cartea funciară[6].
O a doua observație care se impune se referă la faptul că textele care reglementează uzucapiunea tabulară, respectiv extratabulară, reprezintă în esență preluarea și reformularea art. 27, 28, respectiv 130 din D.L. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor referitoare la cărțile funciare[7]. Așadar, elementele de noutate țin exclusiv de reducerea termenelor (10 de la 20, respectiv 5 de la 10 pentru uzucapiunea extratabulară, respectiv pentru cea tabulară), respectiv de introducerea cerinței exprese – în cazul uzucapiunii tabulare – ca, alături de posesia tabulară, uzucapantul să fi avut și posesia efectivă asupra imobilului.
Fără a intra în detalii care nu fac obiectul studiului de față, ne rezumăm la a observa că uzucapiunea tabulară reprezintă un efect al posesiei tabulare, înțeleasă ca stare de fapt rezultată din înscrierea unui drept real imobiliar în cartea funciară, iar uzucapiunea extratabulară reprezintă o consecință a posesiei înțelese ca exercițiu în fapt al unui drept real asupra imobilului.
(i) Pentru ipoteza uzucapiunii extratabulare – rezultat al unei posesii utile de 10 ani exercitate, în anumite condiții, asupra imobilului de către cel care nu figurează ca proprietar tabular – art. 930 N.C.Civ. precizează că: “(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil și dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii (extratabulare, n.n.) (…)” și “(2) în toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă și-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terță persoană să își fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune”.
De observat așadar că zisa uzucapiune extratabulară e tratată ca titlu în temeiul căruia se poate cere întabularea unui drept real mobiliar (al. 1), nicidecum ca mod de dobândire, ca fapt juridic licit. Mai mult, nu are relevanță momentul împlinirii termenului de uzucapiune, ci momentul la care se cere întabularea în temeiul acesteia. Dacă o altă persoană (e.g. succesorul proprietarului tabular) a cerut mai înainte – chiar după împlinirea termenului de uzucapiune – înscrierea dreptului său de proprietate în cartea funciară, acesta va avea câștig de cauză în fața posesorului.
Dacă uzucapiunea extratabulară ar fi fost tratată ca mod de dobândire a proprietății, fapt juridic ale cărui efecte se produc în temeiul legii, dobândirea proprietății (sau a unui dezmembrământ al acesteia) s-ar fi produs independent de înscrierea în cartea funciară. Consecințele asociate unui fapt juridic – mod de dobândire a proprietății, se produc erga omnes de plin drept, fără a fi condiționate de formalitățile de publicitate. Aceasta deoarece cartea funciară se ocupă de principiu cu publicitatea dobândirilor de drepturi reale prin moduri derivate, deci, în esență, prin acte juridice.
Afirmațiile noastre sunt susținute și de art. 887 N.C.Civ., care nu enumeră uzucapiunea printre modurile de dobândire a proprietății imobiliare independent de întabularea în cartea funciară.
Apreciem că se impune concluzia în sensul că uzucapiunea extratabulară – așa cum o califică N.C.Civ. – nu reprezintă în sine un fapt juridic – mod de dobândire a proprietății, ci conferă doar un titlu, temei juridic care permite posesorului să justifice cererea de întabulare a dreptului în favoarea sa și abia astfel să devină, din momentul întabulării, proprietar.
(ii) în ce privește uzucapiunea tabulară, începem prin a observa că D.L. 115/1938, de unde a fost preluată reglementarea ei, nu a calificat niciunde acest mecanism juridic ca fiind o veritabilă uzucapiune. Opțiunea este cât se poate de justificată deoarece această “uzucapiune” nu are un efect achizitiv de drepturi, ci mai de grabă un efect extinctiv.
Astfel, art. 931, al. 1 din N.C.Civ. stabilește că: “Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate (s.n.) când cel înscris cu bună-credință a posedat imobilul timp de 5 ani dupã momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată”.
Chiar din formularea textului rezultă că nu ar fi vorba despre dobândirea de drepturi noi, ci de pierderea dreptului de a contesta cuprinsul cărții funciare. Pentru a înțelege exact semnificația textului trebuie avută în vedere opțiunea N.C.Civ. de a (re)veni către un sistem de carte funciară cu efect atributiv de drepturi (art. 885 N.C.Civ.). Este așadar o revenire, după scurtul derapaj asigurat de L. 7/1996, care a restrâns efectele întabulării la cele de asigurare a opozabilității dobândirii drepturilor reale imobiliare.
Prin urmare, în accepțiunea N.C.Civ., cartea funciară (re)devine un sistem de publicitate formalist, în cadrul căruia întabularea asigură dobândirea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor sale, chiar în măsura în care înscrierea s-a făcut în baza unui titlu anulat ulterior, rezoluționat sau inexistent. Cât timp nu s-a realizat rectificarea cărții funciare, beneficiarul întabulării este și rămâne proprietar. Acest formalism strict are ca una din principalele meniri aceea de a proteja terții de bună-credință.
în consecință, după expirarea termenului de 5 ani la care face referire art. 931, al. 1, “uzucapantul” nu are cum să devină mai proprietar decât era deja… din momentul întabulării dreptului său. Pur și simplu, după împlinirea termenului respectiv, înscrierea sa nu mai poate fi contestată, chiar dacă, prin ipoteză, a fost făcută fără cauză legitimă. Așadar, este vorba exclusiv despre pierderea dreptului celor interesați de a contesta cuprinsul cărții funciare.
Iată câteva argumente în sensul că existența prescripției achizitive în N.C.Civ. în materie imobiliară este cel puțin discutabilă[8].
II. Acțiunile în rectificarea cuprinsului cărții funciare în N.C.Civ.
în ce privește chestiunea acțiunilor în rectificarea cărții funciare dorim să ne limităm la o problemă punctuală. Astfel, exista de regulă tendința de a trata termenele (actualmente 3 ani, respectiv 5 ani – art. 909, al. 2 și 3 din N.C.Civ.) din materia rectificărilor îndreptate împotriva subdobânditorilor de bună-credință al unor drepturi tabulare ca fiind termene de prescripție extinctivă. De altfel, inclusiv legea anterioară le califica în acest mod.
N.C.Civ. revine asupra acestei viziuni, precizând în mod expres că cele două sunt termene de decădere (art. 909, al. 4) cu toate consecințele presupuse de regimul juridic diferit (e.g. art. 2548 N.C.Civ.: nu sunt, în principiu, supuse întreruperii și suspendării). Opțiunea legiuitorului ar părea a fi un progres față de reglementarea anterioară. Rămâne să vedem dacă prima impresie se confirmă.
în sistemul L. 7/1996, în care dobândirea dreptului real imobiliar nu mai era legată de înscrierea în cartea funciară, prin rectificare adevăratul titular urmărea să pună în concordanță situația de carte funciară cu situația juridică reală, nicidecum să își redobândească dreptul.
în consecință, prin expirarea termenelor de 3, respectiv 10 ani – în care acțiunea în rectificare putea fi introdusă împotriva subdobânditorilor de bună-credință (cu titlu oneros, respectiv gratuit) nu se ajungea la simpla pierdere a unei acțiuni de către cel interesat la rectificare, ci consecința era chiar dobândirea dreptului real de către cei care contractaseră – din eroare – cu un neproprietar. Așadar, subdobânditorii de bună-credință deveneau proprietari la expirarea termenelor respective, cartea funciară conferindu-le un mod atipic de dobândire a proprietății. Nicidecum nu putea fi vorba despre simpla prescripție extinctivă a unui drept la acțiune, deoarece terții intersați pierdeau însuși dreptul de proprietate în favoarea subdobânditorilor de bună-credință.
Lucrurile se schimbă radical în reglementarea N.C.Civ. Raționamentul prezentat în contextul discuției legate de uzucapiunea tabulară este valabil și de această dată. Astfel, terțul subdobânditor de bună-credință a devenit proprietar prin efectul și de la momentul întabulării realizate în cartea funciară în favoarea sa (art. 885). în consecință, la expirarea termenelor de 3, respectiv 5 ani, terțul interesat să redevină proprietar prin efectul radierii subdobânditorului de bună-credință va pierde dreptul de a contesta cuprinsul cărții funciare.
Potrivit art. 2545, al. 2 N.C.civ. : “Neexercitarea dreptului subiectiv înăuntrul termenului stabilit atrage pierderea lui (s.n.), iar în cazul actelor unilaterale, împiedicarea, în condițiile legii, a săvârșirii lor”.
Așadar, în chestiunea care ne interesează, decăderea vizează pierderea unui drept subiectiv prin neexercitarea lui. După cum am văzut într-o ipoteză școală de felul: A îi vinde lui B un teren, iar B își întabulează dreptul, după care îi vinde lui C, care își înscrie și el dreptul, dacă ne aflăm sub reglementarea N.C.Civ., proprietar va fi evident C. Acesta rămâne proprietar – cât timp dreptul său e întabulat – chiar dacă contractul dintre A și B este anulat. Aceasta deoarece cartea funciară nu mai are doar efect de opozabilitate, ci efect atributiv de drepturi. Prin urmare, A va fi un neproprietar, care încearcă redobândirea proprietății prin rectificarea cărții funciare: radierea dreptului lui C și reînscrierea lui A, datorită anulării contractului dintre A și B.
în consecință, termenul de 3, respectiv 5 ani, nu poate fi calificat ca unul de decădere, deoarece prin împlinirea lui A nu pierde un drept subiectiv (de proprietate), ci dreptul la acțiunea care ar fi urmărit redobândirea dreptului subiectiv. Așadar, de această dată termenele puse în discuție s-ar apropia mai de grabă de niște termene de prescripție extinctivă.
III. Prescripția extinctivă în materia acțiunilor petitorii (altele decât revendicarea)
încheiem acest studiu printr-un semn de întrebare pe care dorim să îl ridicăm cu privire la reglementarea – care s-a dorit unitară – a prescripției extinctive în N.C.Civ.
Astfel, în mod neechivoc, art. 2500 stabilește că: “(1) Dreptul material la acțiune, denumit în continuare drept la acțiune, se stinge prin prescripție (s.n.), dacã nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege. (2) în sensul prezentului titlu, prin drept la acțiune se înțelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forței publice, să execute o anumită prestație, să respecte o anumită situație juridică sau să suporte orice altă sancțiune civilă, după caz”.
în același context, art. 2518 precizează că: “Se prescrie în termen de 10 ani dreptul la acțiune privitor la: 1. drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile (s.n.) ori nu sunt supuse altui termen de prescripție; (…)”.
Opțiunea legiuitorului român – din dorința de unificare a regimului prescripției extinctive – este cel puțin discutabilă în opinia noastră. Aceasta deoarece prin coroborarea celor două texte citate se ajunge la situația paradoxală a titularului unui drept real (altul decât proprietatea sau superficia) care, fără a își fi pierdut însuși dreptul subiectiv, să fie lipsit de dreptul la acțiune.
Varianta de reglementare care era fezabilă pentru materia creanțelor – unde există un raport obligațional între două persoane: debitor și creditor – e de natură a crea nedumerire în ce privește sfera drepturilor reale. Aceasta deoarece drepturile reale se exercită nemijlocit și presupun exclusiv obligația generală negativă de a nu le încălca: lipsește de această dată o obligație determinată de a face, a nu face etc.
Prin urmare, se ridică întrebarea, ce anume afectează prescripția în materia drepturilor reale: acțiunea în asigurarea opozabilității? în al doilea rând, prescripția determinată de curgerea termenului început în momentul încălcării de către un terț a dreptului real va produce efecte și în raport cu restul terților? Va fi vorba despre o prescripție “erga omnes”?
Apreciem ca nefericită opțiunea legiuitorului de a unifica regimul prescripției extinctive pentru creanțe și drepturile reale. Legea franceză, spre exemplu, stabilește că prescripția extinctivă în materia drepturilor reale, acolo unde poate interveni, stinge însuși dreptul subiectiv, nu doar dreptul la acțiune, evitându-se situația deranjantă la care poate da naștere reglementarea din N.C.Civ. și pe care am detaliat-o în cele ce preced.
Concluzii
După cum am atenționat din început, nu ne-am propus să oferim soluții, răspunsuri ci scopul nostru a fost doar acela de a trezi interesul în legătură cu anumite reglementări din N.C.Civ. care, în opinia noastră, lasă de dorit sau ridică seriose semne de întrebare în legătură cu modul concret de aplicare a lor în viitor.
[1] La care vom face în continuare referire și prin formula prescurtată N.C.Civ.
[2] Art. 939 N.C.Civ. stabilește că: “Acela care posedă bunul altuia timp de 10 ani, în alte condiții decât cele prevăzute în prezenta secțiune (s.n.), poate dobândi dreptul de proprietate, în temeiul uzucapiunii. Dispozițiile art. 932 alin. (2), art. 933 și 934 se aplicã în mod corespunzător”. Prin alte condiții… textul are în vedere ipotezele în care nu sunt îndeplinite cerințele pentru dobândirea – instantanee – a proprietății mobiliare prin posesia de bună-credință. Astfel, și uzucapiunea mobiliară va fi condiționată de posesia utilă, dar va interveni în ipoteze în care posesorul e de rea-credință în momentul dobândirii bunului, nu stăpânește în baza unui titlu etc.
[3] Desigur, mai există și alte texte disparate care fac referire la uzucapiunea imobiliară (e.g. art. 763 pentru uzucaparea servituților).
[4] La care vom face în continuare referire și prin formula prescurtată V.C.Civ.
[5] Rămâne deschisă discuția cu privire la momentul în care acest text legal își va găsi aplicarea pe întreg teritoriul țării, având în vedere art. 56 din L. 71/2011 de punere în aplicare a N.C.Civ. (în continuare denumită LPA).
[6] Anterior intrării în vigoare a N.C.Civ., în mod evident dispozițiile referitoare la uzucapiune din V.C.Civ. erau aplicabile cu privire la imobilele care nu figurau în sistemul de carte funciară. într-adevăr, este un loc comun în dreptul civil că norma specială (în speță D.L. 115/1938) va avea aplicabilitate prioritară față de cea generală, în toate ipotezele unde sfera de aplicabilitate a celor două se suprapune. Era, spre exemplu, evident că uzucapiunea de 10 la 20 de ani din sistemul V.C.Civ. nu își putea găsi aplicare în zonele de carte funciară tocmai datorită faptului că dobândirea imobilului de la un neproprietar nu putea fi realizată cu bună-credință cât timp imobilul figura în registrul de publicitate (eventuala eroare fiindu-i imputabilă dobânditorului). Dar uzucapiunea de 30 de ani din V.C.Civ. avea o sferă de alicabilitate mult mai extinsă decât cea a uzucapiunilor de carte funciară (e.g. situația imobilelor din zonele de carte funciară care nu figurau în registrul de publicitate). Prin urmare, “uzucapiunea de drept comun” de 30 de ani a fost aplicabilă – din momentul extinderii legislației române peste Carpați – și în zonele de carte funciară pentru toate ipotezele care intrau în sfera ei de aplicabilitate și nu erau acoperite de uzucapinile de carte funciară. V.C.Civ., în calitate de normă de drept comun, era aplicabil și în zonele de carte funciară în toate situațiile care nu intrau în sfera de aplicare a normei speciale (D.L. 115/1938). Evident, toate aceste observații sunt valabile pentru perioada anterioară intrării în vigoare a L. 7/1996, care a înlăturat temporar zisele uzucapiuni de carte funciară.
[7 ]Art. 27: “în cazul când s-au înscris fără cauză legitimă, drepturi reale, care pot fi dobândite în temeiul uzucapiunii, ele vor rămâne valabil dobândite, dacă titularul dreptului le-a posedat cu bună-credință, potrivit legii, timp de 10 ani”.
Art. 28: “Cel ce a posedat un bun nemișcător în condițiunile legii, timp de 20 ani, după moartea proprietarului înscris în cartea funciară, va putea cere înscrierea dreptului uzucapat. (2) De asemenea, va putea cere înscrierea dreptului său, cel ce a posedat un bun nemișcător în condițiunile legii, timp de 20 ani, socotiți de la înscrierea în cartea funciară a declarațiunii de renunțare la proprietate”.
[8]Este adevărat că atât posesia propriu-zisă, cât și posesia tabulară sunt stări de fapt valorizate în continuare, dar cu efecte atenuate. De subliniat și că, în accepțiunea N.C.Civ. eventualul conflict dintre posesia efectivă asupra bunului și o posesie tabulară contrară va fi tranșat în favoarea celei de-a doua, atât în materie probatorie, cât și substanțial.
Mihai David,
Asistent Universitar – Facultatea de Drept, UBB
Avocat SCPA Iordăchescu, Udrescu și Asociații