Cum a influențat pandemia de SARS-CoV-2 legislația penală: Infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor
Daiana Avăsan, avocat Iordăchescu & Asociații
Continuăm seria modificărilor survenite prin O.U.G. nr. 28/2020 cu infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352 Cod penal). Deloc surprinzător, această infracțiune a suferit cele mai multe intervenții: reglementarea unor fapte noi, a unor agravante noi și majorarea limitelor de pedeapsă pentru faptele deja existente.
Astfel, la momentul actual, infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor sancționează trei fapte: 1. nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare; 2. nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase și 3. transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase. În continuare, le vom trece în revistă pe fiecare:
1. Nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare (art. 352 alin. (1) Cod penal)
„Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Această faptă a fost incriminată prin O.U.G. nr. 28/2020, urmărindu-se descurajarea practicii generale a cetățenilor (veniți din zone de risc ori intrați în contact cu persoane venite din zone de risc) de a nu respecta măsurile de izolare impuse de autorități.
Pentru a fi în prezența acestei infracțiuni, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- față de persoana în cauză să se fi luat măsura carantinării sau spitalizării;
- măsura să fie luată cu scopul prevenirii sau combaterii unei boli infectocontagioase (actualmente vorbim de SARS-CoV-2);
- persoana să nu respecte această măsură.
În plus, trebuie acordată mare atenție următoarelor aspecte:
- măsura de carantină sau spitalizare trebuie luată de către autoritățile competente. Dacă aceste măsuri nu au fost dispuse de autorități (ex: angajatorul persoanei în cauză) sau au fost dispuse de autorități vădit necompetente (ex: polițistul rutier), nerespectarea lor nu constituie infracțiune;
- este irelevant dacă persoana față de care s-a luat măsura carantinării/spitalizării suferă sau nu de boala infectocontagioasă (de COVID-19). Cât timp nu respectă această măsură, va săvârși infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;
- cel puțin la o primă vedere, nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu (autoizolare) nu constituie infracțiune. În cuprinsul textului de lege se vorbește doar de „nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare”. Prin „spitalizare”, înțelegem internarea persoanei într-o unitate spitalicească, iar prin „carantină”, restricția activităților persoanei și separarea sa de alte persoane, în spații special amenajate, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării. Cu toate acestea, în anumite condiții fapta ar putea să constituie infracțiunea de la alineatul 2 al acestui articol.
- infracțiunea se regăsește și într-o formă agravată, atunci când, urmare a nerespectării măsurilor de carantină sau spitalizare, s-a produs: (i) vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi sau (ii) moartea uneia sau mai multor persoane, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
2. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase (art. 352 alin. (2) Cod penal)
„Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.”.
Această faptă era sancționată și anterior modificării Codului penal prin O.U.G. nr. 28/2020. Singura noutate constă în majorarea limitelor de pedeapsă.
Pentru a se reține săvârșirea acestei infracțiuni, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
- persoana să nu respecte măsurile instituite pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase. Aceste măsuri se dispun de către autoritățile statului și se regăsesc în actele normative emise de către acestea: legi, O.U.G.-uri, O.G.-uri, ordonanțe militare, ordine, hotărâri. Mai mult, aceste măsuri trebuie să aibă caracter obligatoriu, să nu fie simple recomandări;
- nerespectarea măsurilor să aibă ca urmare răspândirea bolii infectocontagioase.
Suplimentar, trebuie avute în mod obligatoriu în vedere și următoarele aspecte:
- fapta prezintă și o formă agravată, atunci când, urmare a nerespectării măsurilor s-a produs: (i) vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi; sau (ii) moartea uneia sau mai multor persoane, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi;
- fapta este sancționată și din culpă, iar pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. La rândul său, și fapta din culpă prezintă o formă agravată, având un conținut identic cu forma agravată a infracțiunii săvârșite cu intenție. Diferă limitele de pedeapsă, care sunt mai mici în acest caz.
3. Transmiterea unei boli infectocontagioase (art. 352 alin. (3) Cod penal)
„Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”
Această faptă a fost incriminată prin O.U.G. nr. 28/2020 și sancționează transmiterea, cu bună știință, a unei boli infectocontagioase. Nu contează modalitatea concretă de transmitere a bolii.
Atenție mare însă la următoarele aspecte:
- dacă anterior transmiterii bolii infectocontagioase, persoana nu respectă măsurile de carantină sau spitalizare, va răspunde penal atât pentru infracțiunea de nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare cât și pentru transmiterea unei boli infectocontagioase;
- tentativa la această infracțiune de pedepsește. Dacă o persoană încearcă transmiterea bolii infectocontagioase, însă boala nu se transmite efectiv, va putea fi antrenată răspunderea sa penală. În aceste condiții, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate: de la unu la 3 ani și 6 luni închisoare;
- fapta prezintă și o formă agravată, atunci când, urmare a transmiterii bolii infectocontagioase, s-a produs: (i) vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi sau (ii) moartea uneia sau mai multor persoane, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Cine poate răspunde penal pentru aceste infracțiuni? Aplicarea în timp a legii penale și legea penală mai favorabilă
Ca urmare a modificărilor survenite, vom avea o succesiune de legi în timp: zădărnicirea combaterii bolilor „anterior O.U.G. nr. 28/2020” și zădărnicirea combaterii bolilor „ulterior O.U.G. nr. 28/2020”. Astfel, vor putea răspunde penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în noua formă, exclusiv persoanele care au săvârșit faptele prezentate mai sus ulterior publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României (20.03.2020).
Ce se întâmplă însă cu cei care au săvârșit faptele descrise mai sus anterior datei de 20.03.2020?
1. Nerespectarea măsurilor de carantină sau spitalizare: după cum am precizat anterior, această faptă a fost reglementată pentru prima dată prin ordonanța de urgență. În concluzie, dacă anterior datei de 20.03.2020 o persoană nu a respectat măsurile de carantină/spitalizare și nici nu a transmis SARS-CoV-2, nu va răspunde penal.
2. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase: această faptă are corespondent anterior modificărilor prin O.U.G. nr. 28/2020. Datorită limitelor de pedeapsă mai reduse în vechea formă (închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă), persoana care a săvârșit această faptă anterior datei de 20.03.2020 va putea fi sancționată doar în aceste limite. Același raționament se aplică și faptei săvârșite din culpă anterior noilor modificări.
3. Transmiterea unei boli infectocontagioase: am menționat că această faptă a fost introdusă prin O.U.G. nr. 28/2020. Cu toate acestea, dacă anterior modificării Codului penal o persoană a transmis SARS-CoV-2 ca urmare a nerespectării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, va putea fi trasă la răspundere penală pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în vechea formă și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Pentru o analiză juridică mai detaliată a acestor aspecte puteți accesa textul integral al articolului pe site-ul www.juridice.ro.