Efectele hotărârii Curții de Apel Cluj prin care au fost anulate Hotărările Guvernului de prelungire a stării de alertă
Marius G. Roman, Avocat Iordăchescu & Asociații
Imediat după pronunțarea hotărârii din 28 septembrie, în mediul online a fost difuzată știrea privind soluția de anulare a H.G. nr. 826/2021, H.G. nr. 932/2021 și H.G. nr. 990/2021, pronunțată de către Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 607/33/2021. Fiind un subiect de mare interes, această știre a fost distribuită masiv, devenind un subiect fierbinte de discuție în societatea românească.
În aceste condiții, foarte mulți dintre noi își pun în mod legitim întrebarea: ce efecte produce acum această hotărâre judecătorească, potrivit dispozițiilor legale în vigoare astăzi?
Răspunsul poate fi identificat în cuprinsul art. 22 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care statuează că ,,hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate potrivit prezentei legi sunt titluri executorii”. Pornind de la această dispoziție legală, putem concluziona că hotărârea pronunțată în dosarul nr. 607/33/2021 nu este titlu executoriu, deoarece este o hotărâre judecătorească pronunțată în primă instanță, de către o instanță de contencios administrativ, în temeiul legii nr. 554/2004. Această hotărâre va deveni titlu executoriu doar după rămânerea ei definitivă, fie prin expirarea termenului de recurs, dacă nu este declarată calea de atac, fie prin respingerea recursului de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Chiar dacă s-ar susține că în cauză ar fi incidente dispozițiile din dreptul comun, iar nu dispozițiile speciale din legea contenciosului administrativ, nu identificăm argumente procedurale care să susțină caracterul executoriu al unei astfel de hotărâri pronunțate în primă instanță, în lipsa unei reglementări exprese în aceste sens.
De altfel, Curtea Constituțională a României a reproșat tocmai lipsa reglementării unei proceduri speciale și eficiente de contestare a măsurilor instituite în starea de alertă, până în acest moment, o astfel de reglementare nu a fost adoptată, pentru a permite un control judecătoresc eficient.
Raportat la toate cele prezentate mai sus, concluzionăm că, deși au fost anulate în primă instanță, actele administrative atacate (H.G. nr. 826/2021, H.G. nr. 932/2021 și H.G. nr. 990/2021) continuă să își producă efectele până la pronunțarea unei soluții definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție.