Fapta nu există. Soluție de achitare dispusă pentru infracțiunea de abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de către DNA – secția de combatere a corupției
Ieri, 25 aprilie 2023, Curtea de Apel București a dispus în mod definitiv achitarea inculpaților trimiși în judecată de DNA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de serviciu în legătură cu efectuarea unor lucrări la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu din care ar fi rezultat un prejudiciu de peste 23 de milioane de lei, constatând că faptele imputate nu există.
Cauza a prezentat o complexitate ridicată prin prisma elementelor asociate legislației achizițiilor publice, a aspectelor de neconstituționalitate invocate și a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului.
Dosarul a avut un parcurs dificil, aflându-se pe rolul instanțelor judecătorești de peste 12 ani. Clientul SCA Iordăchescu și Asociații, fost director în cadrul Aeroportului București – Băneasa, a apelat la serviciile noastre în fața Curții de Apel București în primul ciclu procesual, după ce fusese condamnat în primă instanță la o pedeapsă de 6 ani închisoare. Am reușit în fața instanței de apel să obținem desființarea în integralitate a sentinței și trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul București, în principal pentru încălcarea principiului nemijlocirii.
Ulterior desfășurării noii cercetări judecătorești, Tribunalul București a dispus achitarea clientului în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. pr. pen., apreciind că fapta nu este prevăzută de legea penală. Împotriva acestei hotărâri au declarat apel atât inculpații, cât și Direcția Națională Anticorupție.
În final, Curtea de Apel București a respins apelul formulat de către Direcția Națională Anticorupție, a admis apelul clientului nostru și a confirmat apărările formulate în interesul acestuia, schimbând temeiul achitării în art. 16 alin. (1) lit. a) C. pr. pen. – fapta nu există. Totodată, a fost respinsă acțiunea civilă și s-au ridicat măsurile asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale clientului.
Asistarea clientului în cele trei faze procesuale a fost realizată de către o echipă de avocați formată din Eugen Constantin Iordăchescu, Horea Stan, Cristian Roman și Paul Ghiban.