Serviciile de videochat și TVA-ul, în atenția CJUE. Cauza C-532/22 Westside Unicat
Societatea noastră informează că, într-unul din dosarele fiscale gestionate de colegii avocați Livia-Maria Roman și Călin-Ștefan Haiduc, Curtea de Apel Cluj – Secția a III-a contencios administrativ și fiscal a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:
1) Dacă art. 53 din Directiva TVA se interpretează în sensul în care se aplică şi serviciilor de genul celor analizate în litigiu, respectiv servicii furnizate de studioul de videochat operatorului de site web, constând în sesiuni interactive de natură erotică, filmate şi difuzate în tip real, prin intermediul internetului (streaming în direct de conţinut digital)?
2) În cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea nr. 1), în vederea interpretării sintagmei din art. 53 din Directiva TVA, respectiv „locul în care respectivele evenimente se desfăşoară efectiv”, prezintă relevanţă locul în care modelele apar în faţa camerei web, locul unde este stabilit organizatorul sesiunilor, locul unde clienţii privesc imaginile sau se ia în considerare un alt loc decât cele deja indicate?
S-a format, astfel, cauza C-532/22 Westside Unicat în care instanța de la Luxemburg este chemată să clarifice care este locul prestării serviciilor efectuate de studiourile de videochat și, consecutiv, dacă aceste studiouri sunt sau nu obligate să plătească TVA în România.