Soluție de achitare definitivă obținută într-un dosar instrumentat de DNA – Serviciul Teritorial Oradea
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi a menținut soluția de achitare dispusă de instanța de fond într-un dosar complex ce viza infracțiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.
În esență, clientul nostru a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (art.291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000), dare de mită (art. 290 Cod penal rap. la art. 6 și art. 7 lit. b din Legea nr. 78/2000) şi cumpărare de influență (art. 292 Cod penal). Acuzațiile aduse clientului nostru au constat în faptul că în cursul lunii iunie 2012 ar fi pretins de la denunțător o sumă de bani, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra unui judecător, pe care îl va determina să pronunțe o soluție favorabilă într-un dosar penal în care aveau calitatea de inculpați. De asemenea, s-a mai reținut că în cursul lunii septembrie 2012 ar fi promis indirect unui judecător că, prin intermediul unui alt inculpat, va cumpăra de la cumnatul magistratului un autoturism cu o sumă mai mare decât prețul real, pentru ca acesta să pronunțe o soluție favorabilă în dosarul penal. Totodată, i s-a mai imputat faptul că în cursul anului 2012, a fost de acord să-i remită unui alt inculpat din dosar o sumă de bani, pretinsă de acesta din urmă, pentru a-și exercita o influență reală asupra unui judecător, astfel încât acesta să pronunțe o soluție favorabilă în dosarul penal.
Urmărirea penală a fost începută în anul 2012 și a fost efectuată de DNA-Serviciul Teritorial Oradea, în cauză fiind dispuse inclusiv măsuri preventive. Cauza a fost una complicată și complexă, însă în 9 aprilie 2021, Curtea de Apel Cluj a constatat că acuzațiile aduse inculpaților nu sunt întemeiate, motiv pentru care a dispus achitarea.
Soluția de achitare a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție prin decizia nr. 142/A/21.07.2022.
Apărarea clientului pe toată durata acestei proceduri a fost asigurată de echipa de avocați formată din Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda.