Despre admisibilitatea excepției de nelegalitate a actelor administrative fiscale
În vremuri în care atenția este îndreptată, în proporție covârșitoare, asupra evoluției pandemiei și a efectelor produse de aceasta în toate planurile, avocații noștri muncesc în continuare analizând și interpretând dispozițiile legale incidente în problemele cu care se confruntă clienții.
Colega noastră, domnișoara avocat Livia-Maria Moldovan, analizează în ce măsură se poate înlătura dintr-un proces un act administrativ fiscal, cum este, de pildă, decizia de impunere, pe calea excepției de nelegalitate, în situația în care împotriva acelui act nu s-au formulat, în termenul legal, contestație și apoi acțiune în contencios administrativ.
Livia-Maria Moldovan, avocat Iordăchescu & Asociații:
Conform art. 4 alin. (1) – (3) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepție, din oficiu sau la cererea părții interesate. Dacă instanța constată că de actul administrativ cu caracter individual depinde soluționarea litigiului pe fond și sunt îndeplinite celelalte cerințe legale, admite excepția de nelegalitate a actului administrativ, urmând să soluționeze cauza fără a ține seama de actul a cărui nelegalitate a fost constatată.
Am identificat în practica judiciară studiată o tendință a unora dintre instanțe de a respinge „de pe scaun” orice excepție de nelegalitate privind un act administrativ fiscal, pentru motivul că acest tip de acte administrative ar fi exceptat de la controlul judecătoresc pe calea contenciosului administrativ în baza art. 5 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Conform acestui text legal, nu pot fi atacate în contenciosul administrativ acele actele administrative „pentru modificarea sau desființarea cărora se prevede, prin lege organică, o altă procedură judiciară”.
În opinia mea, interpretarea nu este corectă, ea producând efecte serioase și injuste în dauna justițiabilului, iar lipsa unui suport legal consistent al acesteia duce la încălcarea dreptului la apărare prin îngrădirea accesului la un mijloc expres recunoscut de lege pentru controlul actelor administrative. Situațiile în care apelul la excepția de nelegalitate este interzis sunt excepționale și, ca atare, de strictă interpretare și aplicare.
În materialul întocmit am încercat să demonstrez de ce pentru modificarea sau desființarea actelor administrative fiscale nu se prevede, prin lege organică, o altă procedură judiciară decât cea reglementată de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Dimpotrivă, această cerință negativă de admisibilitate a excepției de nelegalitate este întotdeauna îndeplinită în cazul actelor administrative fiscale.
Articolul „Despre admisibilitatea excepției de nelegalitate a actelor administrative fiscale” se găsește integral pe site-ul www.juridice.ro.