Cum vor funcționa unitățile de învățământ în noul an școlar?
Alina Tiocan, Iordăchescu & Asociații
În data de 06.09.2021 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 848/06.IX.2021, Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății care prevede modalitatea în care unitățile de învățământ vor putea funcționa în noul an școlar.Odată cu redeschiderea școlilor, se impun a fi analizate mai multe scenarii după care acestea vor funcționa.
Potrivit ordinului mai sus amintit, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității.
a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității și presupune participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special. Cursurile pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu se vor desfășura în sistem on-line. Cu titlu de excepție, se prevede că unitățile de învățământ vor putea să-și desfășoare activitatea didactică în sistem on-line inclusiv atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitatea este mai mică de 6/1000 de locuitori.
În ipoteza instituirii măsurii carantinei zonele, activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ nu sunt permise, ele urmând a fi desfășurate exclusiv în sistem on-line. De asemenea, suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal. În acest caz, se impune a preciza că activitățile cu prezență fizică vor continua pentru elevii din clasele a VII- XII-a/ a XIII-a care sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și pentru cei care au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar nu mai devreme de ultimele 14 zile. Activitatea didactică a celorlalți elevi va continua în sistem online. În ceea ce-i privește pe elevii testați, aceștia vor reveni cu prezența fizică astfel: în a-8-a zi dacă sunt testați negativ sau după a 14-a zi dacă sunt testați pozitiv sau refuză testarea.
Indiferent de scenariul în care se desfășoară activitatea în unitatea de învățământ, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunorepresiv sau alte afecțiuni cronice pot fi scutiți de prezența fizică la școală. Pentru scutire va fi nevoie de avizul și recomandările specifice ale medicului curant, precum și de acordul scris al părinților.
De asemenea, preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă, pot fi scutiți de prezența fizică la școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
Masca de protecție va fi utilizată în permanență în interior, atât de către personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic, cât și de către elevi. Preșcolarii sunt scutiți de portul măștii, indiferent de vârstă. Ca un element de noutate, se impune a preciza că este recomandată utilizarea măștii de uz medical.
Totodată, se prevede în sarcina părinților obligația de a anunța unitatea de învățământ cu privire la absența elevului în următoarele situații: – elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2; – elevul a fost diagnosticat cu virusul SARS-CoV-2; – elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 și se află în carantină. Părinții sunt încurajați să monitorizeze starea de sănătate a copiilor și să acționeze responsabil.