Infracțiunea prevăzută de art. 4 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri – deținerea de droguri pentru propriul consum, fără drept.
Tempoul constituționalității sau neconstituționalității în apogeul unei ere.
Ioana Anițulesei, avocat Iordăchescu & Asociații
În cuprinsul prezentului studiu vom realiza o scurtă trecere în revistă a Deciziei nr. 334/2005 a Curții Constituționale a României prin care dispozițiile art. 4 din Legea nr. 143/2000 au fost declarate constituționale.
Demersul științific vizează o analiză a sferei dreptului la viață privată din perspectiva jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și dezvoltă pe larg considerentele pentru care se impune declararea normelor de incriminare ca fiind neconstituționale. Mai mult, argumentele care susțin neconstituționalitatea dispozițiilor art. 4 din Legea nr. 143/2000 vor fi trecute prin filtrul dreptului la ocrotirea sănătății, al liberei dezvoltări personale cu aplicarea principiului previzibilității legii.
În final, vom face trimitere la Petiția nr. 990/2021 înregistrată la instituția Avocatului Poporului, în cuprinsul căreia au fost prezentante in extenso aspectele de neconstituționalitate de care dispozițiile în vigoare suferă, prin care am solicitat instituției să sesize Curtea Constituțională, precum și la răspunsul primit de la instituția menționată.
Caiete de Drept Penal nr. 1/2021: https://bit.ly/3kmijOZ